Predgovor programu i knjizi sažetaka 12. Hrvatskih psihijatrijskih dana (Opatija, 8. – 11. travnja 2015.)

Poštovane kolegice i kolege,

evo nas na 12. Hrvatskim psihijatrijskim danima. Opet smo u Opatiji. Ponovno ćemo ne samo puno učiti i naučiti tijekom ovog našeg prije svega edukativnog simpozija, nego ćemo i uživati u predavanjima i prikazima bolesnika naših kolega. Uživat ćemo također i u „Opatiji bajnoj“!

Ove je godine na programu 20 predavanja i prikaz 58 postera. Sažetci tih izlaganja i postera nalaze se u ovoj knjizi sažetaka. Mnoga od tih izlaganja bit će, uvjeren sam, objavljena kao integralni radovi u raznim časopisima.

Kao pozvani predavači na 12. Hrvatskim psihijatrijskim danima nastupit će doc. dr. sc. Nadja Marić Bojović iz Beograda i prof. dr. sc. Antoni Novotni iz Skoplja.

Ovogodišnja se „Opatija“ (već je u prethodnim predgovorima ovakvih knjiga sažetaka bilo riječi o tome da je „Opatija“ među hrvatskim psihijatrima postala sinonim za Hrvatske psihijatrijske dane!) održava u vrijeme koje nije sklono (hrvatskoj) psihijatriji. Zaredale su se, naime, u zadnje vrijeme neutemeljene optužbe o zloporabi psihijatrije u Hrvatskoj. Psihijatre se optužuje za kršenje ljudskih prava. Zbog svega ovoga, ovogodišnja „Opatija“ popraćena je s nekoliko zbivanja kojima je cilj ukazati i rješavati upravo te stručno-društveno-psihijatrijske probleme. O tim, šire psihijatrijskim problemima raspravljat ćemo na okruglom stolu pod naslovom „Kuda ide hrvatska psihijatrija“. Bit će riječi i o novom Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Priređen je i okrugli stol o edukaciji specijalizanata iz psihijatrije. Organizirana je i radionica za voditelje (ali i članove) timova koji su preuzeli obvezu izrade postupnika (algoritama) liječenja pojedinih psihijatrijskih bolesti. Mladi psihijatri priređuju radionicu (kao debatu pro et contra) o primjeni fizičke sile u psihijatriji. Na ovogodišnjoj „Opatiji“ održat će se i radni sastanak savjeta i upravnog odbora Hrvatskog psihijatrijskog društva te redovita, izvještajna skupština Društva.
Na svečanoj večeri dijelit ćemo nagrade za najbolje usmene prezentacije i najbolje postere. Nagradit ćemo i kolege koji su obranili doktorske disertacije u razdoblju između prošle i ove „Opatije“ (s ponosom možemo istaknuti da je sedam naših članova tijekom tog razdoblja steklo stupanj doktora znanosti!).

Ovdje treba spomenuti i tri sponzorirana simpozija na kojima ćemo se upoznati s najnovijim lijekovima koje nam farmaceutska industrija stavlja na raspolaganje.

Eto, drage kolegice i kolege, dobro došli u Opatiju, na naše 12. Hrvatske psihijatrijske dane. Uvjeren sam da ćemo i nakon ovogodišnje „Opatije“ biti bogatiji i spremniji na pomaganje svojim pacijentima.

Predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva
Prof. dr. sc. Vlado Jukić