Održan 2. hrvatski psihoterapijski kongres (pod motom „Gdje je mjesto psihoterapije u suvremenoj medicini?“)

Povodom 60 godina psihoterapije na KBC-u Zagreb (godine 1953. prof. Betlheim, u sklopu tadašnje Neuropsihijatrijske klinike na Rebru – klinika Medicinskog fakulteta u Zagrebu, formira prvi psihoterapijski odjel u Hrvatskoj koji kasnije postaje Centar za mentalno zdravlje, a zatim Klinika za psihološku medicinu Rebro), Klinika za psihološku medicinu KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirala je 2. hrvatski psihoterapijski kongres koji je održan od 21. do 23. veljače 2013. u novom Edukacijskom centru Kliničkog bolničkog centra Zagreb pod pokroviteljstvom ministra zdravlja, prof. dr.sc. Rajka Ostojića. Cilj Kongresa je bio traženje prikladnog mjesta psihoterapiji u suvremenoj medicini.

Danas Klinika za psihološku medicinu, uz to što je vodeća psihoterapijska ustanova u Hrvatskoj, predstavlja vodeću znanstvenu i edukacijsku ustanovu iz područja psihoterapije. Ona je i vodeća ustanovu u području dječje i adolescentne psihijatrije i psihoterapije. Klinika stalno razvije nove edukacijske programe, kako u okviru dodiplomske nastave, tako i u okviru poslijediplomske nastave i programa trajne edukacije za liječnike, ali i za ostale djelatnike u području mentalnog zdravlja, kao i programe edukacije medicinskih sestara i tehničara i ostalih suradnih struka. Posebno razvija program specijalizacije iz psihijatrije za doktore medicine.

U sklopu otvaranja kongresa predstavljena je knjiga prim. mr. sc. Damira De Zana „Slika i crtež u psihoterapiji djece i obitelji“ koja je sukus njegovog dugogodišnjeg iskustva i rada s djecom.

U radu kongresa je sudjelovalo više od dvjesta sudionika. Predavači su bili iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Teme su bile sljedeće: psihoterapija psihoza, program ranih intervencija u terapijskom pristupu psihičkim poremećajima, uloga psihoterapije u obiteljskoj medicini, dječja i adolescentna psihoterapija, klinička psihoterapija, psihoterapijski pristup u somatskoj medicine, psihoterapijski pristup u rehabilitaciji bolesnika s psihičkim poremećajima, pravni aspekti psihoterapije, psihoanalitičko razumijevanje odnosa liječnika prema pacijentu, psihoterapija utemeljena na dokazima, grupna psihoterapija. Predavanja su bila popraćena velikim interesom i bogatom i plodonosnom raspravom.

Kongres će ući u povijest kao prvi psihijatrijski kongres s mogućnošću e-sudjelovanja, na način da su svi sudionici dobili šifru za ulaz na internetsku stranicu na kojoj su kongres mogli dijelom pratiti u realnom vremenu, a na kojoj će isti ostati dostupan i za naknadni pristup.

Kongres je visoko validiran od strane sudionika, uz preporuku češćeg održavanja takvih događanja.

Andrea Ražić, dr med.
Prof. dr. sc. Rudolf Gregurek