Umrla prim. dr. Javorka Zimonja Krišković

U četvrtak 20. veljače 2014.godine u Zagrebu je umrla naša draga kolegica prim. dr. Javorka Zimonja Krišković. Do ljeta 2013., puna radnog elana i entuzijazma, radila je u svojoj privatnoj ordinaciji. Na liječenje je zbog teške bolesti od koje je i umrla, otišla praktički s radnog mjesta.

Mr. sc. Javorka Zimonja Krišković je rođena u Starom Petrovom Selu kod Nove Gradiške. Nakon završenog medicinskog fakulteta kraće je vrijeme radila u Novoj Gradišci, a onda, 1972. prelazi u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče gdje dobiva specijalizaciju iz neuropsihijatrije. Specijalistički ispit je položila 1976. godine. Iste, 1976. godine prelazi na Kliniku za psihijatriju Rebro gdje radi do otvaranja privatne ordinacije 1989. (privatnu ordinaciju otvara odmah nakon što je to bilo zakonski omogućeno). Dok je radila na „Rebru“ bila je i asistent na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Cijeli radni vijek posvetila je psihijatriji i psihijatrijskim bolesnicima, ali i onima koji su bolovali od tjelesnih bolesti, a imali su psihičke tegobe. Ona je naime jedna od modernih utemeljiteljica „lijazonske“ psihijatrije u Hrvatskoj. Dok se u drugim bolničkim ustanovama psihijatrijska pomoć oboljelima od teških tjelesnih bolesti pružala po „konzultativnom“ tipu, Javorka je kao lijazonski psihijatar bila dio tima koji je liječio najteže bolesnike u Zavodu za hematologiju Klinike za unutrašnje bolesti Rebro, jednako kao što je to prim. Aleksanar Maletić radio na Klinici za urologiju Rebro (njih dvoje su osnovali i godinama vodili Dnevnu bolnicu Klinike za psihijatriju Rebro!).

Za dr. Zimonja se može reći da je bila „kompletan“ psihijatar – jednako se dobro snalazila i u psihoterapijskom i u psihofarmakološkom okružju. I zato su joj mnogi kolege često slali bolesnike koji su trebali baš takvog psihijatra privatnika!

Bila je aktivna članica nekoliko psihijatrijskih društava, među njima i Hrvatskog psihijatrijskog društva, kroz koja je dala značajan doprinos razvoju hrvatske psihijatrije.

Članovi Hrvatskog psihijatrijskog društva, njezini kolege, prijatelji i znanci te njezini pacijenti zadržat će je u trajnom sjećanju.