XI. hrvatski psihijatrijski dani, Opatija, 10. – 13. travnja 2014.

Poštovane i drage kolegice i kolege,

Evo, pred nama su i XI. hrvatski psihijatrijski dani! Do sada smo se u deset navrata sastajali te raspravljali o našim stručnim pitanjima na način lišen, kako sam to naveo u najavi 10. psihijatrijskih dana, „terora“ brojki. Dodao sam lani da se na psihijatrijskim skupovima „s pretenzijom da budu i znanstveni, zanemario pacijent pojedinac; njega su sakrile brojke, tablice, grafikoni…“ Zato je skupina vodećih psihijatara početkom ovog stoljeća odlučila pokrenuti stručni psihijatrijski skup, Hrvatske psihijatrijske dane, na kojem bi se „vratili pacijentu“. Konkretnom pacijentu!

I ta se odluka pokazala dobitnom! Hrvatski psihijatri, od najmlađih do najstarijih, prihvatili su hrvatske psihijatrijske dane kao svoj najdraži stručni skup. Atmosfera i vlastiti doživljaj sebe u okružju koncepcije hrvatskih psihijatrijskih dana te mogućnosti razmjene stručnih informacija kojima će koristiti odmah po povratku na svoja radna mjesta, doveli su do toga da su ideja i svijest o hrvatskim psihijatrijskim danima u hrvatskih psihijatara stalno prisutni. Praktički i ne bi trebalo posebno upozoravati da će se oni ponovo održati! Dovoljno je samo reći kada i kojeg datuma će biti održani.

Na desetim psihijatrijskim danima smo se dogovorili da se oni održavaju svake godine uoči vikenda nakon Uskrsa. Tada nam se učinilo to najpogodnijim terminom. No, eto, nismo mogli ostati kod te „odluke“ ni kod termina XI. hrvatskih psihijatrijskih dana. Naime, Uskrs ove, 2014., godine pada kasno tako da bi, kada bi ostali kod termina „vikend iza Uskrsa“, naši psihijatrijski dani bili tek krajem travnja! A to ne bi bilo dobro zbog niza drugih skupova koji se u to vrijeme po svijetu održavaju!. Zato je dogovoreno da se XI. hrvatski psihijatrijski dani održe tjedan dana prije Uskrsa.

Ako se ne možemo držati „dogovorenog“ datuma, barem se držimo mjesta održavanja hrvatskih psihijatrijskih dana. Ostajemo u Opatiji koja je za hrvatske psihijatre, nakon desetak godina, postala sinonim za hrvatske psihijatrijske dane. Ne pitaju kolege „kada su ove godine Hrvatski psihijatrijski dani“, nego „kada je Opatija“!

I eto, „Opatija“ (XI. hrvatski psihijatrijski dani) je ove, 2014., godine od 10. do 13. travnja!
Okupit ćemo se, kao obično, u četvrtak, ovaj put 10. travnja 2014. u 17,30 na otvaranju Kongresa. Slijedit će dva dana intenzivnog rada i druženja. U subotu 12. travnja, na svečanoj večeri, objavit ćemo imena kolega koji će ove godine, po ocjeni stručnog povjerenstva, imati najbolja usmena izlaganja i najbolje postere.

I ove nas godine, kao i dosada, usprkos teškoćama kroz koje prolaze, prate farmaceutske tvrtke koje su i inače uvijek s nama i uz nas! Uz njihovu potporu održat ćemo ove XI. Hrvatske psihijatrijske dane (kao i naš VI. psihijatrijski kongres, u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2014.). Ostajemo im zahvalni!

Kao i dosadašnjih godina, na XI. hrvatskim psihijatrijskim danima, svoje stručne prikaze „slučajeva“ moći ćete predstaviti u vidu usmenih izlaganja ili kao postere. Kao i do sada broj usmenih izlaganja bit će ograničen. Stručni odbor izabrat će između svih pristiglih sažetaka one čije će autore pozvati da ih pripreme kao usmena izlaganja.

Autori najboljih usmenih prezentacija i najboljih postera po mišljenju stručnog ocjenjivačkog povjerenstva bit će nagrađeni.

Sažetke svojih izlaganja dostavite na priloženom formularu, i to isključivo u elektronskoj formi, do 15. ožujka 2014., na e-mail adresu jasna.bolic@bolnica-vrapce.hr

Radujući se susretu u Opatiji, srdačno vas pozdravljam.

Predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva
i predsjednik organizacijskog i stučnog odbora:
prof. dr. sc. Vlado Jukić