Znanstveni skup: “Žalovanje”

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 12. i 13. prosinca 2014. godine u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, održat će se znanstveni skup pod nazivom “Žalovanje“.

Žalovanje je kompleksni fenomen koji je sastavni dio života svakog čovjeka, a nastaje kao reakcija na stvarni ili zamišljeni gubitak. Upravo zato što se radi o općeljudskom fenomenu, imamo potrebu iznijeti i raspraviti suštinu značenja procesa žalovanja. Neprorađeno žalovanje, vodi u patologiju koja se može očitovati u formi različitih tjelesnih i psihičkih poremećaja. Pri tome dolazi do blokiranja daljnjeg psihičkog funkcioniranja, a u slučaju djece i adolescenata do blokiranja razvojnih procesa. Na široj društvenoj razini, neprorađeni procesi žalovanja mogu dovesti do niza negativnih socijalnih fenomena, Oni se mogu očitovati kroz narušene interpersonalne i odnose u grupama. Ono što ostaje neprorađeno nije izgubljeno iz mentalnog prostora i ima potrebu nevoljnog oslobađanja na manje zrele načine. Želja nam je prikazati teorijske koncepte i konretne kliničke primjere, s ciljem približavanja razumijevanja i razrješenja ovog, na žalost, zanemarenog fenomena u današnjoj kulturi.

Uz znanstveni skup „Žalovanje“, izlazi i knjiga istog naziva. Ovo je 5. knjiga našeg tima, u izdanju Medicinske naklade. Kao i kod ranijih knjiga, koje smo uređivali („Suicidologija“, 2011; „Narcistični poremećaj ličnosti“, ožujak 2013; „Poremećaji hranjenja“, listopad 2013; „Od nasilja do dijaloga“, travanj 2014), tako i sada vezujemo izdavanje knjige uz stručni skup, tematski povezan sa sadržajem knjige.

Skup je namijenjen specijalistima i specijalizantima psihijatrije, obiteljske, školske medicine i javnog zdravstva, liječnicima drugih specijalnosti, psiholozima, socijalnim radnicima, socijalnim pedagozima, rehabilitatorima i logopedima, školskim pedagozima kao i svima zainteresiranim za ovu temu.

Predavači će biti nastavnici Medicinskog fakulteta i drugi istaknuti stručnjaci.

Za potrebe znanstvenog skupa bit će objavljena knjiga naziva “Žalovanje”, u izdanju Medicinske naklade. Knjigu je moguće kupiti tijekom održavanja znanstvenog skupa.

PROGRAM i PRISTUPNICA